Giethoorn
Giethoorn, het "Hollands Venetie" genoemd.
Het dorp telt 2620 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Giethoorn is langgerekt en bestaat uit drie buurten die steeds versprongen van elkaar liggen. De Dorpsgracht is de centrale as van Giethoorn. De boerderijen en huizen zijn gescheiden door kavelsloten waarover vlonders liggen die de huispercelen verbinden.
De bultrugboerderij is kenmerkend voor Giethoorn. De boerderij lijkt een bult te hebben doordat de schuur hoger is dan het woonhuis.
Door de vervening ontstonden plassen en meren. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn prive-eigendom.
De enige doorgaande verbinding over land is een fiets- annex wandelpad dat dwars door het dorp loopt, het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. vervolg klik pijltje rechts.
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
Orchideeenhoeve Luttelgeest
Ooit wel eens een wereldreis gemaakt? Bezoek de grootste tropische tuinen van Europa en reis van werelddeel naar werelddeel in de Orchideeën Hoeve. Ontdek een wereld vol natuurlijke kleuren en geuren uit Midden-Amerika, Australie en Azie. Geheel overdekt, rolstoeltoegankelijk en kindvriendelijk. Stap in de wondere wereld van vlinders, Lori’s en orchideeën.
Duizenden soorten wilde en zeldzame orchideeën, tropische vogels, kleurrijke Lori’s, reptielen en koikarpers zijn op natuurlijke wijze samengebracht in de Maleisische, Orchideeën- en Lorituin. In de Vlinder Vallei, Europa’s grootste vlindertuin, vliegen meer dan tweeduizend vlinders.
Ontdek in de Lorituin een wereld met meer dan tachtig kleurrijke Lori’s van de Blauwe Bergen en voer de papegaaitjes zelf met een voederbakje nectar. De Lori zal voorzichtig op uw arm landen en zich tegoed doen aan de heerlijke nectar.
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
De Weerribben, Kalenberg en Ossenzijl
Het Nationaal Park de Weerribben is een uniek stukje natuur dat deel uitmaakt van het natuurgebied de weerribben en Wieden.Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Dit waterrijke natuurgebied in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Je vindt hier plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen.
Zeldzame dieren als de otter en de zwarte stern voelen zich thuis in de natte natuur van De Wieden. Vanaf de observatieplekken in het gebied kun je allerlei soorten vogels zien, zoals de aalscholver en zilverreiger. Op de hooilanden groeien planten met kleurrijke bloemen, zoals de dotterbloem en ratelaar. Uniek is het zeldzame trilveen.
In het hart van het natuurgebied ligt het plaatsje Kalenberg, met alle huizen aan beide oevers van de Kalenbergergracht. Aan de Westrand ligt het plaatsje Ossenzijl met zijn opvallende ophaalbrug.
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
Het oude Hanzenstadje Blokzijl
Blokzijl trekt elk jaar weer veel bezoekers. Het is een bijzonder karakteristiek oud-Hollands plaatsje met prachtige panden en gevels aan de oude havenkolk. Het oude havenstadje was vroeger gelegen aan de Zuiderzee, maar met de drooglegging kwam hier een einde aan. Blokzijl begon als nederzetting en werd later een vesting aan de Zuiderzee. Hier werden vijandige Spaanse schepen op weg naar het binnenland tegengehouden. In de Gouden eeuw kwam er een levendige handel met Amsterdam op gang en Blokzijl werd handelsstad en overslaghaven. De rijkdom uit die tijd ziet u terug in de monumentale panden aan de bochtige straatjes, met de hals-, klok- en trapgevels. Nu zijn het woonhuizen, winkeltjes en galeries. Het centrum met de Havenkolk is beschermd stadsgezicht. Muziek en gastronomie vertegenwoordigen het goede leven van nu in Blokzijl. Een bekend restaurant is Kaatje bij de Sluis, genoemd naar de legendarische Kaatje (1672-1732).
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
Het bruisende Lemmer
Lemmer is het Bruisende, touristische plaatsje op de grens van de Noord-Oostpolder en Friesland, dat bekend staat om zijn gezellige evenementen, zoals het Skutsjesilen. Lemmer ligt direct aan het IJsselmeer en in verbinding met de Friese meren. Naast Lemmer zijn ook Echtenerbrug en Delfstrahuizen bekende watersportplaatsen. Mede dankzij het Friese Meren project is er de afgelopen jaren geinvesteerd in kwaliteit van dit watersportgebied. Maar er is zoveel meer. Geniet van het strand, een drankje of hapje op een terras. Beleef een rondvaart of maak op een actieve manier kennis met de boerderij, waar naast Boerengolf tal van activiteiten voor u georganiseerd worden. Breng ook een bezoek aan het Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal, dat 's winters nog vaak aan de bak moet.
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
voormalig eiland Urk
Urk is een levendig en karakteristiek vissersdorp. Een voormalig eiland. Een pittoresk dorp waar nog steeds dat eilandgevoel kan worden beleefd. Verrassende doorkijkjes, knusse pleintjes, karakteristieke geveltekens en de vele sierlijke decoraties met ankers en scheepjes. De kleine monumentale huisjes, gesitueerd in een doolhof van steegjes, lijken steun bij elkaar te zoeken. Op de traditioneel groen-witte hekjes hingen vroeger de netten te drogen, over de smalle klinkerstraatjes wapperde het wasgoed.Een gids brengt u met een stegentocht op de mooiste plekjes. Op enkele tientallen meters van het Kerkje aan de Zee bevindt zich het 'vissersmonument' voor de in zee omgekomen vissers. Het monument bestaat uit een standbeeld van een vissersvrouw die nog eenmaal omkijkt naar de zee, vanwaar haar geliefde had moeten komen. Rond het standbeeld bevinden zich 33 marmeren platen met daarop vermeld de namen van vissers die in zee zijn verdronken.
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
voormalig eiland Schokland
Schokland is een uitstekend reisdoel voor liefhebbers van wandelen, archeologie, geologie, natuur, cultuurhistorie en de verbouw van Oud-Hollandse gewassen. Schokland was een eiland in de Zuiderzee dat maar weinig boven het water uitstak. Als gevolg van zware stormen en landafslag in de 18e en 19e eeuw werd het leven op Schokland uiteindelijk onhoudbaar. Op last van Koning Willem III werd het eiland in 1859 ontruimd. Er bleven echter nog een paar mensen op Schokland wonen om de vuurtoren te bedienen, de kustverdediging te onderhouden en de activiteiten in de haven te regelen. Na de drooglegging in 1942, werd Schokland "een eiland op het droge". Sinds 1947 is op een van de voormalige woonterpen van het eiland het museum Schokland gevestigd. Dit museum bestaat uit een verzameling gebouwen rond een historisch kerkje uit 1834. Schokland is door de Unesco aangewezen als Werelderfgoed, symbool van de strijd van de Nederlanders tegen het water.
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
foto's
De Hunebedden bij Havelte
Hunebed D54 bij Havelte Op steenworp afstand van hunebed D53 ligt het hunebed D54. Dit hunebed is net iets kleiner als hunebed D53 en telt in het totaal 6 dekstenen. Dit maakt het exemplaar er niet minder mooi om. Het hunebed ligt in het midden van een kleine zandvlakte omringd door gras. Aan beide kanten is heide te vinden met daar om heen kleine bossen. Het is de moeite waard om hier in de omgeving te gaan wandelen. Je loopt van de heuvelachtige heide snel in het bos en langs de weilanden. Omdat deze twee hunebedden naast elkaar liggen maakt dit zeker de moeite waard om te genieten van deze oude prehistorische monumenten. Waar? : Hunebeddenweg, 7973 Darp +52° 47′ 33.35″, +6° 13′ 13.58″ Als je vanuit Havelte komt en de grote weg neemt dan zie je een zijweg. Als je deze neemt ligt het hunebed vrijwel tegelijk aan de linkerkant. Iets verderop ligt hunebed D54.